צרבת

מהי צרבת?

 

צרבת היא תופעה נפוצה, אשר רבים נאלצים להתמודד עמה במהלך חייהם. צרבת היא אחד התסמינים של ריפלוקס (זרם חוזר של חומצה מהקיבה לוושט).

 

תסמיני צרבת

צרבת מתבטאת בתסמינים של כאב צורב ותחושת בעירה במרכז החזה, מאחורי עצם החזה.
לעיתים תחושת הצריבה יכולה להתפשט לכיוון הגרון.
התסמינים לרוב מופיעים לאחר אכילה , יכולים להחמיר בזמן שכיבה או בהתכופפות קדימה ועלולים להופיע גם בלילה.

 

כיצד מתרחשת צרבת?

צרבת יכולה להתרחש כתוצאה מעליית תוכן קיבה אל תוך הוושט. הוושט הוא צינור שרירי חלול שמתחיל בלוע ומסתיים בקיבה, דרכו עובר המזון שנבלע מהפה לקיבה. בחלק התחתון של הוושט קיים סוגר (שריר טבעתי) אשר נהיה רפוי ("משתחרר") בזמן הבליעה ובכך מתאפשר מעבר של מזון ונוזלים לקיבה. לאחר מכן, הסוגר מתכווץ ("נסגר"). 

תפקידו של הסוגר הוא למנוע עלייה של מזון ומיצי קיבה חומציים לוושט.

כאשר הסוגר לא מתפקד כראוי (למשל נהיה רפוי באופן לא רגיל או נחלש), מיצי הקיבה ולעיתים אף מיצי מרה יכולים לעלות לוושט ולגרום לצרבת. 

הקיבה מייצרת חומצה חזקה האחראית על עיכול המזון שאנו אוכלים. הרירית בדופן הקיבה עמידה בפני חומצת הקיבה – בניגוד לוושט.
לכן, כשהחומצה מגיעה לוושט היא גורמת לתחושת הצריבה ובמקרים מסוימים לנזק.
כמעט כל אדם יסבול מצרבת לפחות פעם בחייו. לרוב, ניתן להתמודד עם הצרבת באמצעות שינוי באורח החיים ועל ידי נטילת תרופות ללא מרשם רופא.

 

בדרך כלל, הצרבת היא תופעה חולפת. במקרה שצרבת מופיעה לעיתים תכופות או כשהצרבת חריפה, היא עלולה להיות תסמין לבעיה רפואית חמורה יותר, הדורשת פנייה לרופא לצורך קבלת טיפול רפואי [כגון מחלת הריפלוקס (החזר קיבתי-ושטי)].

 

חשוב לדעת! צרבת היא לא רק תחושה לא נעימה הפוגעת באיכות החיים. חשיפה ממושכת של הוושט לחומצת הקיבה עלולה לגרום לנזק כגון: דלקת של הוושט, כיבים בוושט, היצרות של הוושט, שינוי בתאים של הוושט אשר קשור בעלייה ברמת סיכון נמוכה להתפתחות של סרטן הוושט.

 

תסמינים נוספים

 

צרבת היא תסמין של ריפלוקס (זרם חוזר של חומצה מהקיבה לוושט). בנוסף לצרבת, תסמיני ריפלוקס יכולים לכלול: טעם חמוץ או מר בפה (נגרם מעליית תוכן הקיבה החומצי), כאב גרון ממושך, שיעול כרוני, צרידות.

יש לפנות לרופא בהופעת תסמיני ריפלוקס לעיתים תכופות. אם התסמינים מחמירים או אם התסמינים לא משתפרים או נמשכים לאחר שימוש בתרופות ללא מרשם רופא, היות שמצב זה יכול להצביע על בעיה רפואית חמורה יותר, כגון מחלת הריפלוקס (החזר קיבתי-ושטי).

 

תסמינים מסוימים עלולים להצביע על בעיה רפואית חמורה אשר דורשת פנייה מיידית לרופא, למשל:

  • ירידה במשקל ללא הסבר או בשל תיאבון ירוד או קושי לאכול
  • קשיים או כאבים בבליעה
  • תחושת מחנק
  • הקאה דמית או צואה שחורה

 

יש לפנות מייד לרופא או לחדר מיון בהופעת כאב חמור בחזה או לחץ, במיוחד אם מלווה בתסמינים כגון כאב בלסת התחתונה או בזרוע או קשיי נשימה. כאב בחזה יכול להיות תסמין ראשון להתקף לב.

 

גורמים

קיימים מספר מצבים או גורמים שיכולים להעלות את הסיכון לסבול מצרבת.

מבין שלל הגורמים, ישנם בדרך כלל כאלו המהווים את הגורם העיקרי. מכאן שחשוב להבין ולגלות מהם הגורמים ואם ניתן לשנות את אורח החיים על מנת להפחית את הצרבת. לדוגמה:

NewIcon

סוגים מסוימים של מזון ומשקאות יכולים להגביר את הסיכון לסבול מצרבת בדרכים שונות למשל על ידי הגברת ייצור החומצה בקיבה, הרפיית הסוגר הוושטי התחתון. לדוגמה: מזונות שומניים (למשל אוכל מטוגן), שוקולד, עגבניות ומאכלים מבוססי עגבניות, מזון חריף, פירות הדר, מנטה, משקאות המכילים קפאין (כגון קפה ותה), משקאות מוגזים, אלכוהול.

PurpleIcon

עישון
עישון גורם להרפיית הסוגר הוושטי התחתון. 

NewIcon

עודף משקל, אכילת ארוחות גדולות
יכולים להעלות את הסיכון להופעת צרבת עקב הלחץ המופעל על הקיבה והסרעפת, אשר יכול לגרום לפתיחת הסוגר הוושטי התחתון ולעליית החומצה לוושט.

HiatalHernia

בקע סרעפתי
הסרעפת היא שריר בבסיס הריאות בעל תפקיד בתהליך הנשימה. דרך הסרעפת עובר צינור הוושט. במצב של בקע סרעפתי, חלק מהקיבה נדחף מעלה דרך הסרעפת. מצב זה עלול לגרום להיחלשות הסוגר הוושטי התחתון ובכך לצרבת.

PurpleIcon

היריון
הלחץ המופעל על הקיבה והשינויים ההורמונליים במהלך ההיריון, שעלולים להחליש את הסוגר הוושטי התחתון, יכולים לגרום לצרבת.

PurpleIcon

תרופות מסוימות.

איך מטפלים בתסמינים?

צרבת היא תופעה שכיחה שתוקפת רבים. צרבת נחשבת בעיה מטרידה מאוד ועלולה לפגוע באיכות החיים. במקרים בהם צרבת או תסמיני ריפלוקס אחרים אינם מטופלים כראוי, עלול להיגרם נזק.

 

ראשית, מומלץ לבצע מספר שינויים באורח החיים באמצעותם ניתן להפחית את תכיפות הופעת תסמיני ריפלוקס (כגון צרבת):

  • שמירה על משקל תקין, הפסקת עישון והימנעות מצריכת אלכוהול.
  • הימנעות מצריכת מוצרי מזון שונים כגון מזונות שומניים וממשקאות שמכילים קפאין. לאחר שמזהים אילו מזונות ומשקאות גורמים להופעה או להחמרה של תסמיני ריפלוקס, כדאי להימנע מצריכתם כדי לבדוק אם מושגת הקלה.
  • אכילת ארוחות קטנות ותכופות במקום 3 ארוחות גדולות ביום.
  • הימנעות מארוחות מאוחרות ומשכיבה לאחר ארוחה (להמתין לפחות 2 עד 3 שעות).
  • הימנעות מלבישת בגדים צמודים העלולים ללחוץ על הבטן והסוגר הוושטי התחתון.
  • הרמת אזור הראש של המיטה לצורך הגבהת פלג הגוף העליון יכולה לעזור במניעת עליית מיץ קיבה לוושט. לא מומלץ להגביה באמצעות כריות נוספות, מאחר וזה עלול להעלות את הלחץ על הקיבה ובכך להחמיר את הצרבת.

 

לצד השינויים באורח החיים, ניתן לטפל בתסמיני ריפלוקס כגון צרבת גם באמצעות תרופות ללא מרשם רופא, העשויות להביא להקלה בתסמינים (בהתאם להוראות השימוש).

יש לפנות לרופא בהופעת תסמיני ריפלוקס לעיתים תכופות. אם התסמינים מחמירים או אם התסמינים לא משתפרים או נמשכים לאחר שימוש בתרופות ללא מרשם רופא.